Michiel de Ruyter voor 400 Jaar Haven Hellevoetsluis

Fine Art fotograaf Kaat Stieber legt Michiel de Ruyter vast – 400 Jaar Haven Hellevoetsluis

Dat Hellevoetsluis strategisch lag, was inmiddels duidelijk. De stad groeit en bloeit. Maar niet alleen de wateren zijn ruig op zee; ook aan boord gaat het er niet altijd zacht aantoe. Er wordt oorlog gevoerd, er worden vloten buitgemaakt en vijandelijke havens worden verwoest.

De zeventiende eeuw heeft heel wat beroemde en zelfs beruchte namen voortgebracht. Piet Hein kaapte de welbekende Zilveren Vloot, maar ook kon je Maarten Tromp en Michiel de Ruyter in de haven van Hellevoetsluis tegenkomen. Beiden wierven bekendheid door avonturen waarbij ze vanuit de Hellevoetse Sluis vertrokken en hun namen zijn tot op de dag van vandaag van bijna mythische proporties.

“Ik was stiekem altijd al gefascineerd door onze eigen Michiel de Ruyter.”

 

Schilderen met Camera

Niet vreemd dat zij mensen van heinde en verre al honderden jaren inspireren. Nog logischer dat zij Hellevoeters zelf voeden met een combinatie van trots en inspiratie. Zo ook Kaat Stieber, fine art fotograaf. Al jaren droomt ze om een serie over haar favoriete zeehelden te maken. Zodra ze de oproep van 400 Jaar Haven Hellevoetsluis ziet, twijfelt ze dan ook geen moment; dit is haar kans!
Kaat is internationaal prijswinnend fine art fotograaf, wat in haar eigen woorden betekent dat ze schildert met haar camera. Na jaren in de theaterwereld, gooide ze het roer om; ze ging zich steeds meer richten op fotografie. “Voor mij valt in de fotografie alles samen. Dit is mijn manier van uiten.” Ze legt uit dat door middel van fotografie, digitale bewerkingen en digitaal schilderen maakt wat al in haar hoofd is ontstaan. “Dat deed ik ook al in het theater, daarin is niets veranderd. Het zijn allemaal middelen om te maken wat ik wil.”

Hellevoets thuis

Kaat kwam in 2006 eigenlijk tijdelijk wonen in Hellevoetsluis, het leek haar een fijne plek voor haar kinderen om op te groeien. Inmiddels wil ze niet meer weg. “Mijn kinderen zijn uitgevlogen, maar mijn leven is nu hier. Er is hier ook zoveel veranderd en opgeknapt, het wordt alleen maar mooier en beter.” Kaat reist voor haar werk en exposities de hele wereld over en heeft een grote fotostudio in Rotterdam, maar Hellevoetsluis is haar thuis. “Ik grap wel eens dat Rotterdam de buitenwijk van Hellevoet is.”

De Ruyter voor je deur

Kaat heeft altijd al een fascinatie voor geschiedenis gehad: “Met mijn theaterachtergrond is het niet gek dat ik hou van dat dramatische. Daarom leek het me gaaf om iets over onze lokale zeehelden te maken en was stiekem altijd al gefascineerd door onze eigen Michiel de Ruyter.” Ze bedoelt daarmee niet alleen het historisch figuur, maar ook de Michiel de Ruyter die vandaag de dag in- en om Hellevoetsluis te spotten is. “Ik nodigde hem uit in mijn thuisstudio. Zo bizar; staat ineens Michiel de Ruyter voor je eigen voordeur. Totaal uit context! Het grappige is dat ik nog steeds niet weet hoe hij er in het echt uitziet, hij kwam in vol ornaat naar de shoot!”
Kaat wekte dagen aan alle details in het beeld dat ze maakte voor 400 Jaar Haven Hellevoetsluis. “Ik vond het heel leuk om nu eens iets hier te doen. Dat geeft me een bijzonder warm gevoel!”
tekst en beelden: gemeente Hellevoetsluis